Tartalomjegyzék
Az alma répa céklalé együttesen igazán szuper vitaminbomba, melyben az alma, a sárgarépa és a cékla önmagában is jótékony hatásai összeadódnak. Ősszel mindegyikből be is lehet raktározni, így a téli immunerősítést is megoldhatjuk általa.
- Alma:
Az alma tartalmaz A-vitamint, és B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak és magas rost tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.
Az ásványi anyagai a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Ezek főleg az alma héja körül találhatóak, ezért mindenképpen javasolt a héj fogyasztása is. Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.
- Cékla:
A cékla szintén kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezen kívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra.
A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a vitaminban bővelkedő szerepét, ha a levét fogyasztjuk. Mivel furcsán föld íze van leginkább más zöldség, gyümölcs (körte, banán, uborka, avokádó) párosítva érdemes kipróbálni, a manapság népszerű smoothie-knak is gyakori alapanyaga.
Alma répa céklalé
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla
- 1 nagyobb alma
- 1 sárgarépa
- pár csepp citrom
- 1 dl víz
Alma céklalé elkészítése
- A hozzávalókat meg kell tisztítani és feldarabolni.
- Gyümölcs centrifugába vagy turmixba kell tenni és a vízzel meg a citrom levével összekeverni. A gyümölcs centrifugában a vitamindús rostok nem kerülnek bele az ízletes italba, ezért szerencsésebb turmixban készíteni.
- A sárgarépa igazán különlegessé varázsolja az ízét.
- Mézzel tovább ízesíthető, de akár kis fahéj is kerülhet bele.
https://zoldneklennijo.hu/cekla-alma-rostosle-keszitese-hazilag/
Vissza a kategória cikkeihez