Alma répa céklalé

Az alma répa céklalé együttesen igazán szuper vitaminbomba, melyben az alma, a sárgarépa és a cékla önmagában is jótékony hatásai összeadódnak. Ősszel mindegyikből be is lehet raktározni, így a téli immunerősítést is megoldhatjuk általa.

  • Alma:
    Az alma tartalmaz A-vitamint, és B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak és magas rost tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.

    Az ásványi anyagai a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Ezek főleg az alma héja körül találhatóak, ezért mindenképpen javasolt a héj fogyasztása is. Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.
  • Cékla:
    A cékla szintén kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezen kívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra.

    A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a vitaminban bővelkedő szerepét, ha a levét fogyasztjuk. Mivel furcsán föld íze van leginkább más zöldség, gyümölcs (körte, banán, uborka, avokádó) párosítva érdemes kipróbálni, a manapság népszerű smoothie-knak is gyakori alapanyaga.

Alma répa céklalé

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla
  • 1 nagyobb alma
  • 1 sárgarépa
  • pár csepp citrom
  • 1 dl víz

Alma céklalé elkészítése

  1. A hozzávalókat meg kell tisztítani és feldarabolni.
  2. Gyümölcs centrifugába vagy turmixba kell tenni és a vízzel meg a citrom levével összekeverni. A gyümölcs centrifugában a vitamindús rostok nem kerülnek bele az ízletes italba, ezért szerencsésebb turmixban készíteni.
  3. A sárgarépa igazán különlegessé varázsolja az ízét.
  4. Mézzel tovább ízesíthető, de akár kis fahéj is kerülhet bele.

https://zoldneklennijo.hu/cekla-alma-rostosle-keszitese-hazilag/

Vissza a kategória cikkeihez