Bébirépa

Mi is a bébirépa tulajdonképpen? Sokan az egészségtudatos étkezés miatt fogyasztják, vagy éppen fogyókúrás étrendbe építik be a fogyasztását. De mit is tudhatunk róla? Valóban olyan egészséges, mint azt első ránézésre gondolnánk? Hiszen a kinézete, szinte eladja az ennivaló kis répákat és az előre csomagolt zacskókban tényleg kéznél van az egészséges nasi, bátran adjuk is a gyerekeknek.

Bébirépa készítése

Igen, nem tévedés, ez a répa a földből kihúzott társaival ellentétben „készül”. Mégpedig azért, mert ahhoz, hogy a bébi sárgarépa tökéletesen gömbölyű formájú, egyenletes nagyságú és édes legyen, számos betakarítási és feldolgozási eljáráson átesik. Mindezek közben pedig többféle vegyi anyaggal is érintkezik.

Ez az eljárás a nyolcvanas években Amerikából indult, ahol egy Mike Yurosek nevű gazda megelégelte, hogy amikor az amerikai szupermarketek csak legszebb sárgarépákat voltak hajlandók átvenni a farmerektől. Ezért a nem teljesen ép, egészséges darabokat először zöldbabvágóval, majd burgonyahámozóval formálta meg és láss csodát: megszületett a bébirépa! Ami ekkor még valóban ugyanolyan egészséges volt, mint az egyéb földből kihúzott sárgarépa, csak meg volt formálva.

Azonban ezt az eljárást később az élelmiszeripar forradalmasította, de ahhoz zöldségek tartósan megőrizzék szép, élénk, sárga színüket, a feldolgozás során klóros vízbe áztatják őket. Mint egy bevizsgálás során kiderült, ezek a répák több klórt tartalmaznak, mint az ivóvíz. A gyártók szerint ezt csak elővigyázatosság, hogy elkerüljék a fertőzéseket, illetve elpusztuljanak a káros baktériumok. 

Egészséges-e a bébirépa?

Sajnos ezek alapján elmondható, hogy érdemes elkerülni a répának ezt a feldolgozási módját, de ez igaz lehet minden előkészített zöldségfélére. A legbiztosabb, ha magunk termesztette zöldséget fogyasztunk, fagyasztunk. Ha nincs erre lehetőségünk, akkor a zöldségek, gyümölcsök szezonjában ajánlott nagyobb mennyiséget vásárolni termelőtől, vagy a piacról és azt házilag feldolgozni.

Akkor tudjuk csak igazán, hogy mi kerül bele, ha magunk tesszük el télire. Kicsit nagyobb odafigyelést és jóval több időt igényel, mint készen levenni a boltok polcairól, de megéri az áldozatot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom