Tartalomjegyzék
A cikóriás mazsolás répasaláta igazán különleges, egészséges étel, mely egész évben bármikor készíthető. Akár a narancsos édes öntet nélkül is megállja a helyét, de az teszi igazán pikánssá, varázslatos ízűvé. Előételnek vagy könnyű vacsorának is remek választás.
Cikóriás mazsolás répasaláta – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 2-3 cikória (kb. 40 dkg)
- 1 citrom leve
- 10 dkg mazsola
- 1 szál póréhagyma
- 30 dkg sárgarépa
Az öntethez:
- 2 cm friss gyömbér
- 6-8 mentalevél
- 1 db narancs
- 1 evőkanál méz
- só, frissen őrölt rózsabors – ízlés szerint
- 4 evőkanál olívaolaj
A cikóriás mazsolás répasaláta elkészítési lépései:
- A cikóriák külső leveleit lebontjuk, torzsájukat ékszerűen kivágjuk.
- 15-18 nagyobb levelet félreteszünk, a többit vékonyan felkarikázzuk, meglocsoljuk 1/2 citrom levével.
- A mazsolát 10 percre langyos vízbe áztatjuk.
- A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét 1 cm-es karikákra vágjuk. Enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és konyharuhán szikkadni hagyjuk.
- A répákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.
- A mazsolát leszűrjük, papírkendővel felitatjuk róla a vizet.
- Az öntethez a gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük.
- A mentalevélkéket (2-3 formásabb kivételével) vékony csíkokra aprózzuk.
- A maradék 1/2 citrom és a narancs levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cikória alól leöntött citromlevet is.
- Elkeverjük benne a mézet, a sót és az őrölt rózsaborsot, apránként az olajat, végül a gyömbért és a mentát.
- Beleforgatjuk a sárgarépát, a mazsolát és a póré felét.
- A vágott cikóriát mély tál aljára terítjük, szegélyét kirakjuk a félretett, élükre állított cikórialevelekkel. Közepére halmozzuk a répás keveréket, tetejét a maradék póréval és a félretett mentalevelekkel díszítjük. Csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük össze.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez