Cikóriás mazsolás répasaláta

A cikóriás mazsolás répasaláta igazán különleges, egészséges étel, mely egész évben bármikor készíthető. Akár a narancsos édes öntet nélkül is megállja a helyét, de az teszi igazán pikánssá, varázslatos ízűvé. Előételnek vagy könnyű vacsorának is remek választás.

Cikóriás mazsolás répasaláta – recept

Hozzávalók 4 személyre:

Az öntethez:

A cikóriás mazsolás répasaláta elkészítési lépései:

  1. A cikóriák külső leveleit lebontjuk, torzsájukat ékszerűen kivágjuk.
  2. 15-18 nagyobb levelet félreteszünk, a többit vékonyan felkarikázzuk, meglocsoljuk 1/2 citrom levével.
  3. A mazsolát 10 percre langyos vízbe áztatjuk.
  4. A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét 1 cm-es karikákra vágjuk. Enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és konyharuhán szikkadni hagyjuk.
  5. A répákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.
  6. A mazsolát leszűrjük, papírkendővel felitatjuk róla a vizet.
  7. Az öntethez a gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük.
  8. A mentalevélkéket (2-3 formásabb kivételével) vékony csíkokra aprózzuk.
  9. A maradék 1/2 citrom és a narancs levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cikória alól leöntött citromlevet is.
  10. Elkeverjük benne a mézet, a sót és az őrölt rózsaborsot, apránként az olajat, végül a gyömbért és a mentát.
  11. Beleforgatjuk a sárgarépát, a mazsolát és a póré felét.
  12. A vágott cikóriát mély tál aljára terítjük, szegélyét kirakjuk a félretett, élükre állított cikórialevelekkel. Közepére halmozzuk a répás keveréket, tetejét a maradék póréval és a félretett mentalevelekkel díszítjük. Csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük össze.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom