Tartalomjegyzék
A tócsnik igazán kedveltek, a csirkés répatócsni csípős joghurttal pedig egy különleges ízvilágú ezek között is. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és rendkívül ízletes. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.
Csirkés répatócsni csípős joghurttal – recept
Hozzávalók a tócsnihoz:
- 40 dkg sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
- 20 dkg darált csirkemell
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 db nagyobb méretű tojás
- 4 evőkanál liszt
- 2-3 szál újhagyma vékonyra karikázva
- 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra vágva
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt kömény – ízlés szerint
- negyed lime leve
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a mártogatóshoz:
- 3 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél lime leve
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- chili – ízlés szerint
A csirkés répatócsni elkészítése lépésről – lépésre:
- A reszelt répát tegyük egy nagyobb keverőtálba, kevés sóval sózzuk meg és hagyjuk állni 10 percet.
- Majd adjuk hozzá a tócsni többi hozzávalóját és alaposan keverjük össze.
- Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon hevítsünk 2-3 evőkanál olajat.
- Majd a masszából nedves kézzel formázzunk tócsnikat és először fedő alatt süssük néhány percig majd fedő nélkül. Oldalanként négy-öt perc alatt süssük készre a tócsnikat. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon erős a láng, mert akkor kívül hamar odaég, de a belseje nyers marad.
- Amíg sül a joghurtot keverjük ki a lime levével, az olívaolajjal és ízesítsük sóval, borssal és chilivel. (Chili pehellyel vagy chili porral).
- A tócsnikat is csepegtessük meg pár csepp frissen facsart zöld citrom levével és a joghurtba mártogatva fogyasszuk.
Jó étvágyat hozzá!
Cukkini/répa/krumpli toncsi:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez