Csirkés répatócsni csípős joghurttal

A tócsnik igazán kedveltek, a csirkés répatócsni csípős joghurttal pedig egy különleges ízvilágú ezek között is. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető és rendkívül ízletes. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Csirkés répatócsni csípős joghurttal – recept

Hozzávalók a tócsnihoz:

  • 40 dkg sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 20 dkg darált csirkemell
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 db nagyobb méretű tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 2-3 szál újhagyma vékonyra karikázva
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra vágva
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • őrölt kömény – ízlés szerint
  • negyed lime leve
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél lime leve
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • chili – ízlés szerint

A csirkés répatócsni elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A reszelt répát tegyük egy nagyobb keverőtálba, kevés sóval sózzuk meg és hagyjuk állni 10 percet.
  2. Majd adjuk hozzá a tócsni többi hozzávalóját és alaposan keverjük össze.
  3. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon hevítsünk 2-3 evőkanál olajat.
  4. Majd a masszából nedves kézzel formázzunk tócsnikat és először fedő alatt süssük néhány percig majd fedő nélkül. Oldalanként négy-öt perc alatt süssük készre a tócsnikat. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon erős a láng, mert akkor kívül hamar odaég, de a belseje nyers marad.
  5. Amíg sül a joghurtot keverjük ki a lime levével, az olívaolajjal és ízesítsük sóval, borssal és chilivel. (Chili pehellyel vagy chili porral).
  6. A tócsnikat is csepegtessük meg pár csepp frissen facsart zöld citrom levével és a joghurtba mártogatva fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez