Főtt sárgarépa

Az közismert tény, hogy a paradicsom főtt állapotban több likopint és más antioxidánst tartalmaz, de vajon a főtt sárgarépa is hasonló jótékony tulajdonságokkal bír? Az biztos, hogy már a hasfájós kisbabáknak is régóta adnak répapürét a különböző hasi fájdalmak csökkentésére, széklet vagy szorulás megelőzésére.  Különböző kutatások azt látszanak alátámasztani, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél.

Ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a szem egészségének megőrzéséhez, de bizonyos látásbetegségek megelőzésében és a csontképződésben is jelentős szerepet játszik. Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma meg a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását arra jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhította, és mennyiségét megduplázta. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

Főtt sárgarépa kalória tartalma

Bár a nyers répa kalória tartalma sem túl magas, azonban a főtt répa még annál is alacsonyabb kalória tartalommal bír, csak a zsír tartalma magasabb valamivel.

Egy közepes méretű főtt répa (kb. 10 dkg-nyi) az alábbi értékekkel bír:

  • 37 kcal
  • 0,5 g fehérje
  • 0,6 g zsír
  • 4,4 g szénhidrát (cukor: 4 g)

A főtt répa glikémiás indexe, megegyezik a nyers változatáéval: 47

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Cukorbetegség esetén a sült- illetve a főtt sárgarépa helyett érdemesebb a nyers répát fogyasztani. Ugyanis még abban is sok a cukor kb. 5 g 100 g répagyökérben. Azonban a főtt, vagy sült répa esetében pedig ez még ennél is nagyobb arányú. A nyers répából sem ajánlott 1-2 kisebb darabnál több fogyasztása.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom