Gyömbéres sárgarépa leves

A gyömbéres sárgarépa leves igazi immunerősítő, kalóriaszegény étel, mely akár még a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Mivel a sárgarépának nincs szezonalitása, mivel egész évben elérhető, így bármikor készíthető, télen-nyáron. Ősszel készítve viszont akár az immunrendszerünket is erősíthetjük általa.

Mivel a benne lévő gyömbér és a fokhagyma is kitűnő egészségvédő és immunerősítő hatású külön-külön is, együtt pedig csak fokozódik a hatásuk. Az egyéb zöldségektől pedig az ízvilága bolondítható meg ennek a finom levesnek.

Gyömbéres sárgarépa leves recept

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db krumpli
  • 1 db zellergumó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zöldségleves kocka (vagy zöldséglé, akkor a vizet zöldséglével helyettesítsük)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • metélőhagyma – ízlés szerint
  • petrezselyemzöld – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • egy darabka gyömbér – ízlés szerint

Gyömbéres sárgarépa leves elkészítése

  1. A zöldségeket meg kell mosni, majd megpucolni.
  2. A répát, zellert és a krumplit fel kell karikázni, a hagymát apróra vágni, a fokhagymát összezúzni.
  3. Az olívaolajon (vagy bármilyen olajon) meg kell párolni az apróra vágott vöröshagymát majd, ha már kezd üveges lenni, hozzá kell adni a többi feldarabolt zöldséget is.
  4. Ezzel együtt össze kell keverni, kicsit együtt kell pirítani őket, majd fel kell önteni a vízzel (vagy a zöldséglével).
  5. Ha vizet használunk, akkor most kell bele a zöldségleves kocka összemorzsolva.
  6. Majd ízesítsük a sóval, borssal a kis darabka reszelt gyömbérrel és végül a zúzott fokhagymával.
  7. Puhára kell főzni a zöldségeket (kb. 20-25 perc) majd, ha kész, kicsit hűteni rajta.
  8. Az egészet botmixerrel össze kell turmixolni és vissza kell tenni a tűzre.
  9. Hozzá kell önteni a tejszínt és azzal még felfőzni, ettől lesz krémes állagú.

Akik szereik a csípős ízeket tovább ízesíthetik még chili paprikával is. Az összevágott petrezselyemzöld és/vagy metélőhagyma kerülhet rá díszítésként a tálalás előtt. Önmagában, vagy össze kockázott, pirítóskenyér darabokkal is tálalható.

https://gasztroabc.hu/recept/3445_zoldsegleves/

error: Védett tartalom