Mire jó a sárgarépa

Vajon mire jó a sárgarépa, ez az egészséges egész évben elérhető zöldség? Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legközkedveltebb. Már az ókorban is nagyon közkedvelt volt, bár akkor még csak fehér, világossárga, lila, zöld színben ismerték.

A narancssárga szín csak a 15. században jelent meg, amikor is holland nemesítők a holland uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a répán is. További nemesítések eredménye az is, hogy napjainkban már egész évben elérhető ez a zöldség, hiszen van korai-, közép- és kései érésű fajtája is. 

Mire jó a sárgarépa a konyhában?

  • A sárgarépa elsősorban a konyhában ismert fűszernövény.
  • Fogyaszthatjuk főve, sülve, párolva is.
  • A fűszeres sült répa például egészséges alternatívája a rizsnek vagy krumplinak, hiszen rendkívül jól illik sült-, grillezett húsok mellé köretnek.
  • De fogyasztható nyersen elrágcsálva, vagy még hatásosabb répalé formájában, így ugyanis sokkal nagyobb mennyiségű vitamin juttatható a szervezetbe.
  • Napi egy pohár sárgarépalé fogyasztása a szervezetünk számára igazán rendkívüli regenerálódást tesz lehetővé.
  • A répa a magyar konyha egyik fő alapanyaga is – a paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma mellett.
  • Elsősorban levesek – krémleves, húsleves, raguleves, zöldségleves – de raguk, pörköltek, saláták hozzávalója is.
  • Napjainkban nagyon népszerűek a répás sütemények – a répatorta és a különböző kevert sütik is.
  • Számos variációban elkészíthetők a fűszerezésnek köszönhetően.
  • A sárgarépa a legtöbb zöldségfélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen.
  • A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmának csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.

Mire jók a sárgarépák a szervezetnek?

Továbbá gyógynövényként is használták már a népi orvoslásban, hiszen számos betegség – hasmenés, székrekedés – orvosolható a fogyasztásával. A sárgarépa jótékony hatása a szervezetre már régóta köztudott. Ezért is érdemes a mindennapi étkezések közé beilleszteni.

Jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémák esetén, koleszterinszint csökkentő hatással is bír. De a magas rost- és víztartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, tisztítja a beleket, segíti a máj működését és méregtelenítését. Rendkívül jótékony az egészséges bőr, a haj és a fogíny megőrzésében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez