Tartalomjegyzék
Vajon mire jó a sárgarépa, ez az egészséges egész évben elérhető zöldség? Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legközkedveltebb. Már az ókorban is nagyon közkedvelt volt, bár akkor még csak fehér, világossárga, lila, zöld színben ismerték.
A narancssárga szín csak a 15. században jelent meg, amikor is holland nemesítők a holland uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a répán is. További nemesítések eredménye az is, hogy napjainkban már egész évben elérhető ez a zöldség, hiszen van korai-, közép- és kései érésű fajtája is.
Mire jó a sárgarépa a konyhában?
- A sárgarépa elsősorban a konyhában ismert fűszernövény.
- Fogyaszthatjuk főve, sülve, párolva is.
- A fűszeres sült répa például egészséges alternatívája a rizsnek vagy krumplinak, hiszen rendkívül jól illik sült-, grillezett húsok mellé köretnek.
- De fogyasztható nyersen elrágcsálva, vagy még hatásosabb répalé formájában, így ugyanis sokkal nagyobb mennyiségű vitamin juttatható a szervezetbe.
- Napi egy pohár sárgarépalé fogyasztása a szervezetünk számára igazán rendkívüli regenerálódást tesz lehetővé.
- A répa a magyar konyha egyik fő alapanyaga is – a paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma mellett.
- Elsősorban levesek – krémleves, húsleves, raguleves, zöldségleves – de raguk, pörköltek, saláták hozzávalója is.
- Napjainkban nagyon népszerűek a répás sütemények – a répatorta és a különböző kevert sütik is.
- Számos variációban elkészíthetők a fűszerezésnek köszönhetően.
- A sárgarépa a legtöbb zöldségfélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen.
- A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmának csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.
Mire jók a sárgarépák a szervezetnek?
Továbbá gyógynövényként is használták már a népi orvoslásban, hiszen számos betegség – hasmenés, székrekedés – orvosolható a fogyasztásával. A sárgarépa jótékony hatása a szervezetre már régóta köztudott. Ezért is érdemes a mindennapi étkezések közé beilleszteni.
Jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémák esetén, koleszterinszint csökkentő hatással is bír. De a magas rost- és víztartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, tisztítja a beleket, segíti a máj működését és méregtelenítését. Rendkívül jótékony az egészséges bőr, a haj és a fogíny megőrzésében.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez