Nyers répa hatása

Tartalomjegyzék

A nyers répa hatása egészen rendkívüli a szervezet számára, hiszen a répa nagyon gazdag vitaminokban és az ásványi anyag tartalma is jelentős. A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezet számára, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, továbbá kálium és élelmi rost. Tartalmaz még foszfort, B1-, B2- és B6-, valamint E-vitamint.  A répa kalória tartalma is nagyon alacsony, ezért fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető, de létezik répa diéta is.

Nyers répa

A nyers répa önmagában fogyasztva, de párolva, főzve is rendkívül egészséges. Sőt a fűszeres sült répa a krumpli, rizs és tészta köreteknek is egészséges, finom alternatívája lehet. A főzés, párolás pedig kifejezetten jót tesz a répának, ugyanis hőkezelve a béta-karotin jobban hasznosul a szervezet számára. Ugyanis bizonyos zöldségek – mint például a sárgarépa, a spárga és a paradicsom is – egészségre gyakorolt hatása előnyösebb főtt, vagy párolt állapotban. Ugyanis a párolás, főzés elősegíti, hogy a bennük lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek szervezetbe.

Nyers répa hatása

Tíz répa szinte teljesen fedezi a felnőttek számára szükséges napi ajánlott rostbevitelt, amivel nagyban segíti a belső szervek és az artériák tisztán tartását, csökkenti a keringési betegségek kockázatát, védi a májat.

A répa fogyasztása áldott állapotban is javasolt, hiszen elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát is. A répa rendszeres fogyasztása segíti az anyánál a tejelválasztást.

Ez a narancssárga ropogós zöldség erősíti és regenerálja az immunrendszert, fokozza a csecsemőmirigy működését, de jó hatással van a nyálkahártyára is. Emellett a répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést, de segít az ízületi gyulladás leküzdésében is. Daganat megelőző hatásának köszönhetően a rákos betegségek kialakulását is csökkenti. De a répalé fogyasztása jótékonyan hat a hajra, a szemekre, fogínyre és az egészséges bőrre is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom