Nyers répa

Tartalomjegyzék

A nyers répa fogyasztása a tavaszi zsenge, friss répa megjelenésével válik igazán ízélménnyé. A ropogós retek megjelenése mellett a répa is a tavasz egyik előhírnöke. Ilyenkor indulnak a fogyókúrás és méregtelenítő kúrák is, melybe ez a népszerű zöldség szintén jól beilleszthető. Akár nyersen fogyasztva, akár répalének elkészítve igazán hatásos.

De a konyhában is számos könnyed étel – akár répasaláta, vagy sült répa köretként – is kívánatossá válik ebben az időszakban. Ráadásul ez az édes és ropogós zöldség nem csak a konyhában állja meg a helyét, hiszen a sárgarépa jótékony hatása már a népi gyógyászatban is ismert és alkalmazott volt. Számos gyógyhatással rendelkezik és rendszeres fogyasztása mellett többféle betegség megelőzhető.

Nyers répa

A nyers répa akár önmagában rágcsálva, akár főzve rendkívül egészséges. Ugyanis vannak zöldségek, melyek egészségre gyakorolt jótékony hatására igen hasznos, ha előtte megfőzzük, vagy megpároljuk. Ezek közé tartozik a sárgarépa, a spárga és a paradicsom is. Ugyanis a párolás, főzés elősegíti, hogy a bennük lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek szervezetbe. Főleg igaz ez a répában lévő béta-karotinra, amit a szervezet alakít át A-vitaminná.

Azonban vannak olyan zöldségek is, amiket kifejezetten nyersen érdemes fogyasztani. Ilyenek például a brokkoli, vagy a vízi torma is. Ugyanis a hő hatására csökken a bennük lévő rákellenes vegyületek védőhatása. Ugyanígy csökkenti a főzés a fokhagymában lévő egészséget támogató allicin-t, ezért ajánlott, ha a fokhagyma csak a főzés végén kerül az ételhez és nem az elején.  

Nyers répák hatása

A nyers répa magas rost- és víztartalmának köszönhetően kiváló béltisztító hatással rendelkezik. Segítség lehet székrekedés, de akár hasmenés esetén is. A répa kalória tartalma viszonylag alacsony, ezért a méregtelenítésnél, a fogyókúráknál is hatékony segítség. Ezen kívül védi a szem egészségét, hatékony immunerősítő, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom