Répa gondozása

A répa gondozása nem igényel nagy munkálatokat, de folyamatosan foglalkozni kell vele. Hazánkban főleg a narancssárga változatát ismerjük és használjuk, de ma már nem ritka a fekete, illetve a sárga színű répa sem. Valamint az utóbbi időben egyre népszerűbb a bébi répa, és a gömbölyű párizsi sárgarépa is. Már kora tavasztól el lehet kezdeni a magok vetését és akár a nyár közepéig is elszórhatjuk őket.

Répa gondozása

A répa ültetése után a gondozása a fő feladat, mely elsősorban az öntözését és az egyelését és gyomtalanítását jelenti. A sárgarépának kiemelkedően sok nedvességre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Ha már a gyökerek megerősödtek, a répa szárazabb körülmények között is szépen fejlődik. De ha a kezdeti időszakban nem jut elegendő vízhez, nem fog szép termést hozni. Azonban nem szabad túlöntözni, mert a répa gyökere szétrepedhet tőle.

A túlzottan csapadékos tavaszok hátránya is az, hogy a gyökerek a föld alatt megrepednek a túl hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadék miatt. A répa ugyan hidegtűrő növény, azonban a fagyokat nem szereti. A korai vetésűek esetében előfordulhat, hogy még fagy alakulhat ki. Ilyenkor a répa gyökere kellemetlen ízű és rossz állagú lesz, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen elhal. Ha a fagy csak talajmenti és nem érinti a föld alatti részt, azt esetleg károsodás nélkül kibírhatja.

A répa vetésforgóban történő ültetése

A szép és nagyméretű gyökér fejlődéséhez szükséges a vetésforgó, valamint a laza szerkezetű talaj is, mivel a növény gyökere csak így tud mélyre hatolni. Érdemes úgy termeszteni, hogy vetésforgóban a paradicsom, paprika, káposzta esetleg uborka után elvetni, majd a következő évben a répa helyén babot, borsót termeszteni. Be lehet vetni a mák, a borsó közé, de még a saláta vagy spenót után termesztve is jó termést adhat.

A sorok közé ültetett hagyma, fokhagyma, metélőhagyma segít a répa egyik fő kártevőjének, a muroklégynek a távol tartásában. Ugyanis a hagyma szagától nem érzi meg a répa illatát. Az egyeléseket, gyomtalanításokat is érdemes borús, esetleg esős időre, estére időzíteni a muroklégy ugyanis főleg a reggeli, délelőtti időben repked.

Sárgarépa és petrezselyem egyelése Goldperger Andrással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom