Répa kalória

A répa kalória tartalma nem túl magas, de nem is tartozik az alacsony kalória tartalmú zöldségek közé, mint például az uborka, hanem közepes értéket képvisel, mint akár a cékla is. A répa fogyasztása elősegíti a fogyást, ugyanis nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak. Továbbá csökkenti a koleszterinszintet és képes a fogkő egy részének eltávolítására is.

A nyers répa fogyasztása azonban sokak számára nehezen emészthető. Bár igazán gazdag rostokban, vitaminokban is. Akinek baj van az emésztésével, számukra a répa diéta nem ajánlott. Ha hirtelen megéhezünk, elég, ha megeszünk egy répát, mivel ezzel nemcsak az éhségünk csillapodik, hanem a szervezetünk számára fontos tápanyagok jelentős részét is pótoltuk.

Egy 10 dekagrammnyi sárgarépa kb. 40 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. A magas rost- és vitamin tartalmának köszönhetően pedig igazán egészséges rágcsálnivaló. 

Répa kalória tartalma

Egy közepes méretű répa az alábbi értékekkel bír:

  • 41 kcal
  • 0,9 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 6,8 g szénhidrát (cukor: 4,7 g)
  • A sárgarépa glikémiás indexe: 47

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A répát érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani vele, hogy a zöldség rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom