Répa ültetése

A répa ültetése azért is különleges folyamat, mert ameddig a paradicsom, paprika vagy az uborka esetében jól látszik a fejlődés folyamata, addig a répa esetében csak a végeredményen látszik, hogy mit is neveltünk.

Vetőmag vásárlása

Elsődleges fontosságú a vetőmag vásárlása, ugyanis sokféle sárgarépa mag megtalálható a kereskedelemben. A gyökér hosszúsága és a fejlődési idő szempontjából hosszú, félhosszú, rövid, gömbölyű, illetve korai, középérésű, kései kategóriába sorolhatók. Mindenképpen figyelni kell rá, hogy olyat vegyünk, amilyet ténylegesen szeretnénk. Ha nem ágyásban, hanem cserépben, dézsában, ládában nevelnénk a répát, akkor mindenképpen a rövidet, vagy a gömbölyűt célszerű választani. A fajtától függően a magokat márciustól júliusig vethetjük.

A magokat érdemes egy estére a vetés előtt vízben áztatni, ez ugyanis a csírázását segíti. Ehhez elég egy pohár kéz meleg víz, amibe bele kell szórni a magokat és másnap leszűrhetők. Hagyni kell őket megszáradni és már készen is állnak a vetésre.

Milyen talajba történjen a répa ültetése?

A répa a jó víz elvezetésű, laza szerkezetű, szerves anyaggal dúsított talajt kedveli, ami mélyen meg van művelve és nincsenek bene kövek, kavicsok. Agyökérugyanis ebben tud szépen, egyenesen fejlődni. Tavasszal az ősszel már felásott földet is érdemes még egyszer lazítani 30-40 cm mélyen átmozgatni. A káliumban gazdag talaj megfelelő szerkezetű, ízletes répát nevel. Érdemes napos, nyitott térbe vetni a magokat, és váltogatni a helyét. Ugyanarra a helyre három éven belül nem ajánlott répát ültetni. A vetési idő a választott fajtától függ.

Hogyan és mikor vessük a répamagot?

A répa magokat legjobb borult, akár esős időben este ültetni és a répa gondozása is lehetőleg ilyen időben történjen. Ugyanis a répa legfőbb kártevője a muroklégy, ami leginkább a reggeli, délelőtti órákban rajzik és messziről megérzni a magok, illetve a sérült gyökérzet illatát. Ekkor petéket rak a répa tövére, amik kifejlődve berágják magukat a répagyökérbe.

Nem jó szeles időben vetni a magokat, mert elviszi őket a szél. Érdemes kb. 2 cm mély vetőbarázdába szórni a magokat, amit előzőleg belocsoltunk és gyomtalanítottunk is. Majd óvatosan ráhúzni és lelapolgatni a talajt. Ezután szükséges ismét az öntözése, majd érdemes letakarni, mert ez a biológiai növényvédelem a répánál. Amikor a répa kikelt – ez 2-3 hét is lehet – és már megerősödött kicsit, akkor úgy kell ritkítani őket, hogy egy-egy növény között legalább 5 cm távolság maradjon.

Érdemes a répa sorok közé hagymátfokhagymát, metélőhagymát is – vetni, ugyanis ezek kölcsönösen védik egymást a legyektől. A muroklégy nem érzi meg a hagyma szagától a répát, a hagymalégy pedig a répa illatától nem érzi meg a hagymát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom