Répafesztivál

Akárcsak Almafesztivál, úgy Répafesztivál is található hazánkban, a répaszüret idején. A sárgarépa nagy népszerűségnek örvend itthon, hiszen számos étel fő alapanyagát adja. Az utóbbi időben pedig már nemcsak a levesek, de különböző édes sütemények – répatorta, répa sütemény – alkotóivá is lett.

Nem csak nagyon zamatos, egészséges, de a répa jótékony hatása a szervezetünkre is kihatással van. Rendszeres fogyasztásával ugyanis számos betegség megelőzhető.  E finom, egészséges zöldséget ünneplik és népszerűsítik tovább a minden évben megrendezésre kerülő fesztiválon.

Répafesztivál – Miklósfa

Nagykanizsa Miklósfa városrészében indították útjára több, mint 20 évvel ezelőtt az első répafőző fesztivált. Akkor még maguk a szervezők sem gondolták, hogy a helyi hagyományos növényfaj, a tarlórépa -, vagy más néven kerekrépa, illetve a belőle készült ételek népszerűsítését is célul tűző rendezvénynek ekkora sikere lesz. A Mindenki Házában tartott répafőző ünnepség hagyományosan minden év január közepén kerül megrendezésre.

Miklósfa 1981-ig önálló község volt, azóta tartozik Nagykanizsához. Miklósfa híres a savanyúrépáról. A tarlórépa ugyanis itt is a szegények eledele volt. Azonban olyan eljárási módot dolgoztak ki itt a leleményes asszonyok a feldolgozására, hogy ez az étel azóta gasztronómiai különlegesség lett.

A receptje ugyanolyan titkos, mint a vecsési savanyú káposzta esetében, mely azonban a községben anyáról lányára szállt a szájhagyomány útján. E rendezvénynek is elsődleges célja volt ennek a hagyománynak a továbbvitele, mely az elmúlt húsz évet tekintve igazán sikeresnek mondható.

A nagyszabású rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz, akik meg is kóstolhatják a különleges répás ételeket és részt vesznek a kulturális és gasztronómiai eseményeken. Egész napos programokkal, répás különlegességekkel és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

http://www.miklosfa.hu/tag/repafozo-fesztival/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom