Répafőzelék

A répafőzelék nem egy népszerű étel, sokunknak a menzakoszt és a kisgyerekkor jut eszünkbe róla. Pedig jól fűszerezve igazán finom köret készíthető belőle sült húsok, vagdaltok, fasírtok mellé. Nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a sárgarépa egész évben elérhető és az ára is igazán kedvező.  

Répafőzelék recept

Hozzávalók:

  • 2 db hosszabb sárgarépa
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint oregánó (elhagyható)
  • ízlés szerint szerecsendió (elhagyható)
  • ízlés szerint ételízesítő
  • szükség szerint tej

A sárgarépa főzelék elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A répákat megmossuk, megpucoljuk és darabokra (karikára vagy kockára) vágjuk.
  2. Egy kisebb edénybe beletesszük a répákat és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje.
  3. Beletesszük az ételízesítőt és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  4. Majd addig főzzük, amíg meg nem puhul a répa.
  5. Közben a lisztet kevés főzőtejszínnel ki kell kavarni hozzáadva egy kis tejet is a krémesebb állag elérése miatt.
  6. A répát közben sózzuk, borsozzuk. Lehet bele tenni oregánót, vagy pici szerecsendiót kinek kinek ízlése szerint.
  7. Ha puhára főtt a répa, bele kell keverni óvatosan az elkészített habarást is.
  8. Pár percig még a habarással együtt is össze kell főzni, majd levehető a tűzről.

Igazán könnyű, gyors vacsora készíthető belőle pillanatok alatt. Amíg megfő a répa, addig akár burgonyakrokett is süthető ki mellé, de bármely húsos étel mellett megállja a helyét. Vannak, akik pirítóssal is szívesen fogyasztják, vagy akár bundáskenyérrel is. Mindenképpen megér egy próbát úgy is.

Jó étvágyat!

https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/9732

Vissza a kategória cikkeihez