Tartalomjegyzék
A répafőzelék nem egy népszerű étel, sokunknak a menzakoszt és a kisgyerekkor jut eszünkbe róla. Pedig jól fűszerezve igazán finom köret készíthető belőle sült húsok, vagdaltok, fasírtok mellé. Nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a sárgarépa egész évben elérhető és az ára is igazán kedvező.
Répafőzelék recept
Hozzávalók:
- 2 db hosszabb sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kis csokor petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint oregánó (elhagyható)
- ízlés szerint szerecsendió (elhagyható)
- ízlés szerint ételízesítő
- szükség szerint tej
A sárgarépa főzelék elkészítése lépésről-lépésre:
- A répákat megmossuk, megpucoljuk és darabokra (karikára vagy kockára) vágjuk.
- Egy kisebb edénybe beletesszük a répákat és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje.
- Beletesszük az ételízesítőt és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Majd addig főzzük, amíg meg nem puhul a répa.
- Közben a lisztet kevés főzőtejszínnel ki kell kavarni hozzáadva egy kis tejet is a krémesebb állag elérése miatt.
- A répát közben sózzuk, borsozzuk. Lehet bele tenni oregánót, vagy pici szerecsendiót kinek kinek ízlése szerint.
- Ha puhára főtt a répa, bele kell keverni óvatosan az elkészített habarást is.
- Pár percig még a habarással együtt is össze kell főzni, majd levehető a tűzről.
Igazán könnyű, gyors vacsora készíthető belőle pillanatok alatt. Amíg megfő a répa, addig akár burgonyakrokett is süthető ki mellé, de bármely húsos étel mellett megállja a helyét. Vannak, akik pirítóssal is szívesen fogyasztják, vagy akár bundáskenyérrel is. Mindenképpen megér egy próbát úgy is.
Jó étvágyat!
Sárgarépafőzelék laktózmentesen vega lencsefasírttal:
https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/9732
Vissza a kategória cikkeihez