Répalé

A nyers répalé fogyasztása rendkívül egészséges, még a nyers répánál fogyasztva is jobb, mivel a lében a tápanyagtartalom nagyobb koncentrátumban található meg.

A répalé jótékony hatásai

A répalé fogyasztása igazán jótékonyan hat a szervezetre. A répalevet az teszi igazán táplálóvá, hogy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, vitaminokat és káliumot. 

Egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

  • Erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását
  • a benne található A-vitamin javítja a látást
  • Csökkenti a koleszterinszintet a benne található káliumnak köszönhetően
  • Jó hatással van a májra, mivel csökkenti a benne található zsírt és epét
  • A kálium és magnézium stabilizálja a vércukor-szintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
  • Segíti a véralvadást a K-vitamin tartalmának köszönhetően.
  • C-vitamin tartalma gyógyítja a sebeket és jó hatással van a fogínyre.
  • Segíti az izmok felépítését, regenerálását foszfor tartalmának köszönhetően.
  • Serkenti az anyagcserét, ezáltal támogatva a fogyókúrát.

Nyers répalé recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A répákat megmossuk, megpucoljuk (vagy ha nagyobb zsenge, friss, csak kefével megdörzsöljük) és összedaraboljuk.
  2. Egy turmixgépben összedaraboljuk 2 dl víz segítségével.
  3. Ha nagyon pépes még tovább lehet hígítani, de adható hozzá egy frissen facsart narancs leve is.
  4. Lehűtve fogyasztva a legfinomabb.

Almás répalé recept

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab répa
  • 2 db hámozatlan alma
  • 2 db narancs
  • juharszirup, méz – ízlés szerint, de ez elhagyható

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat meg kell mosni, a répát, narancsot megpucolni, majd az egészet össze kell darabolni.
  2. Egy turmixgépben alaposan össze kell turmixolni, hogy pépes, krémes legyen.
  3. Ha nagyon pépes még tovább lehet hígítani akár vízzel, akár narancslével is, vagy frissen facsart citrom levével is.
  4. Gyömbérrel, fahéjjal vagy mentával is tovább ízesíthető.

Igazán sokféle répás lé készíthető, csak a fantáziánk szab határt. A répalé és a fahéj együtt nagyon egészséges antioxidánsban gazdag ital, amivel csökkenthető a rák kockázata, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Túlzott fogyasztásától megsárgulhat a bőr, de ez hamar elmúlik.

http://www.turmixvilag.hu/zoldsegturmixok/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom