Tartalomjegyzék
A nyers répalé fogyasztása rendkívül egészséges, még a nyers répánál fogyasztva is jobb, mivel a lében a tápanyagtartalom nagyobb koncentrátumban található meg.
A répalé jótékony hatásai
A répalé fogyasztása igazán jótékonyan hat a szervezetre. A répalevet az teszi igazán táplálóvá, hogy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, vitaminokat és káliumot.
Egészségre gyakorolt pozitív hatásai:
- Erősíti az immunrendszert
- csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását
- a benne található A-vitamin javítja a látást
- Csökkenti a koleszterinszintet a benne található káliumnak köszönhetően
- Jó hatással van a májra, mivel csökkenti a benne található zsírt és epét
- A kálium és magnézium stabilizálja a vércukor-szintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
- Segíti a véralvadást a K-vitamin tartalmának köszönhetően.
- C-vitamin tartalma gyógyítja a sebeket és jó hatással van a fogínyre.
- Segíti az izmok felépítését, regenerálását foszfor tartalmának köszönhetően.
- Serkenti az anyagcserét, ezáltal támogatva a fogyókúrát.
Nyers répalé recept
Hozzávalók:
Elkészítése:
- A répákat megmossuk, megpucoljuk (vagy ha nagyobb zsenge, friss, csak kefével megdörzsöljük) és összedaraboljuk.
- Egy turmixgépben összedaraboljuk 2 dl víz segítségével.
- Ha nagyon pépes még tovább lehet hígítani, de adható hozzá egy frissen facsart narancs leve is.
- Lehűtve fogyasztva a legfinomabb.
Almás répalé recept
Hozzávalók:
Elkészítése:
- A hozzávalókat meg kell mosni, a répát, narancsot megpucolni, majd az egészet össze kell darabolni.
- Egy turmixgépben alaposan össze kell turmixolni, hogy pépes, krémes legyen.
- Ha nagyon pépes még tovább lehet hígítani akár vízzel, akár narancslével is, vagy frissen facsart citrom levével is.
- Gyömbérrel, fahéjjal vagy mentával is tovább ízesíthető.
Igazán sokféle répás lé készíthető, csak a fantáziánk szab határt. A répalé és a fahéj együtt nagyon egészséges antioxidánsban gazdag ital, amivel csökkenthető a rák kockázata, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.
Túlzott fogyasztásától megsárgulhat a bőr, de ez hamar elmúlik.
http://www.turmixvilag.hu/zoldsegturmixok/
Vissza a kategória cikkeihez