Répamese oroszul

A répamese oroszul van eredetileg, mivel egy nagyon ismert orosz népmese. Számos nyelvre lefordították, magyarul is elérhető. A gyerekek nagy kedvence.

Répamese oroszul – története

A nagyanyóról és a nagyapóról szól, akik a tavasz érkezésével veteményezni kezdenek a kertecskéjükben a házikójuk mellett. Répát is vetnek, virágokat is ütetnek. Gondozták, nevelgették a virágokat és a répát. Gyomlálgatták, kapálgatták, öntözgették.

Ősszel aztán be kellett takarítani a termést. Nagyapó neki is lát a répa kihúzásának, azonban hiába veselkedett neki, nem mozdul a répa a földből. Bemegy a házikóba, s szól nagyanyónak menjen neki segíteni, mert nem tudja kihúzni a répát. Ketten mennek vissza. Nagyapó húzza a répát, nagyanyó nagyapót, de így is eredménytelenül erőlködnek.

Éppen arra jön az unoka, aki érdeklődik tőlük, hogy mit csinálnak, oly nagy erőlködve. Elmesélik neki, hogy nem tudják a répát kihúzni, pedig be kéne takarítani a termést. Az unoka is beáll segíteni. Nagyapó húzza a répát, nagyanyó a nagyapót, a kisunoka nagyanyót. Így már hárman dolgoznak azon, hogy a répa kikerüljön a földből, de sajnos még mindig eredménytelenül.

Majd arra jött a kutyus, aki szintén megkérdezte, hogy mit csinálnak. Így már hárman mondták neki, hogy a répát húznák ki a földből, ha tudnák, de nem tudják. Beállt hát a kutyus is segíteni. A kutyus húzta az unokát, az unoka a nagyanyót, a nagyanyó a nagyapót, nagyapó pedig a répát. De az csak nem akart kijönni a földből. Ekkor már nagyon izzadtak, verítékeztek.

Arra jött a cica is, aki kíváncsiskodott, mit csinálnak? Elmesélték neki is, hogy a répát nem tudják kihúzni a földből, pedig már igen sokan vannak. A cica is beállt a répahúzók közé: megfogta a kutyust és húzta, ahogy csak bírta. A kutyus húzta az unokát, az unoka a nagyanyót, a nagyanyó a nagyapót, nagyapó pedig a répát. De az továbbra sem akart kijönni a földből.

Arra járt a kisegér, aki szintén megállt mellettük érdeklődvén, hogy mit csinálnak. Elmesélték neki is, hogy a répát nem tudják kihúzni a földből. Uccu neki a kisegér is beállt segíteni. Így a kisegér húzta a cicát, a cica a kutyát, a kutya az unokát, az unoka a nagyanyót, a nagyanyó a nagyapót, nagyapó pedig a répát, és végre valahára kijött a répa a földből!

Répamese:

http://picibaba.hu/kisgyerekkel/mondokak_versek/a-repa-orosz-nepmese

Címlap kép: Mese a répáról (forrás: https://www.jatekshop.eu/repamese-30db-os-puzzle-castorland.html/hun)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom