Tartalomjegyzék
A répás sütemény napjainkban reneszánszát éli, számos gyerekzsúron, de kávéházakban, cukrászdákban is megtalálható. Bár sokan ódzkodnak tőle fő hozzávalója – a sárgarépa íze – miatt, de igazán különleges illatos, fűszeres sütemények készülnek belőle. Ráadásul – ha a répa reszelési idejét nem számoljuk – rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.
Számos recept kevert sütemény recept, mely főleg gyorsít az elkészítési folyamatokon. Ez az egyszerű recept pedig bögrével mérhető, így még a mérési időt is megspóroljuk általa. Uzsonnára csomagolható gyerekeknek, de egy csésze kávé vagy tea mellé felnőtteknek is kiváló.
Répás sütemény recept
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt (lehet fele finom, fele teljes kiőrlésű)
- 1,5 bögre cukor
- 2 bögre reszelt sárgarépa
- ¾ bögre olaj
- egy marék durvára vágott dió vagy mogyoró
- 3 egész tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk fahéj
- csipet só
Elkészítése:
- A répákat meg kell mosni, megpucolni (ha friss, zsenge elég egy kefével alaposan megtisztítani) majd lereszelni (sajtreszelőn)
- A lisztet össze kell keverni a sütőporral, fahéjjal és a csipet sóval.
- Hozzá kell keverni a cukrot.
- Majd a felvert tojásokat és az olajat is.
- Ezután mehet a keverékbe a reszelt répa és a durvára vágott magvak
- Azzal is alaposan össze kell keverni.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni a masszát és elegyengetni benne.
- 180 fokra előmelegített sütőben kell készre sütni. Akkor jó, ha szép aranybarna kezd lenni a széle. De érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült. Kb. 35-45 perc sütője válogatja.
Lehet a tetejére különböző mázakat (citromosat, mascarponésat) tenni, de magában is nagyon finom. Fel is vághatjuk keresztben és megkenhetjük a lapokat különböző ízű – sárgabarack-, vagy szilvalekvárral – de akár önmagában porcukorral meghintve is tálalható.
https://www.nosalty.hu/akonyhafonok/top-11-zoldseges-edesseg
Vissza a kategória cikkeihez