Tartalomjegyzék
A répatorta egy sima kevert sütemény, ami a ebben a receptben a répától szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Sokan ódzkodnak tőle főleg az egyik leglényegesebb hozzávalója, a sárgarépa miatt. Pedig rendkívül finom ízű, melyben a répa nem is érződik. Tényleg érdemes kipróbálni, ráadásul egész évben süthető és a répa sem drága. Bármely alkalomra megállja a helyét, legyen az gyerekzsúr, vagy születésnap, de akárcsak egy vasárnap délutáni kávézás.
Répatorta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sárgarépa
- 30 dkg cukor
- 2 dl olaj
- 4 darab tojás
- 25 dkg liszt
- 10 dkg dió durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- ha mascarponés a krém: 1 evőkanál lime– vagy citrom frissen facsart leve és héja
Elkészítése:
- Először durvára kell darabolni a diót.
- Majd meg kell pucolni a répákat, megmosni és sajtreszelőn lereszelni. (Robotgépben is felaprítható).
- Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a csipet sóval és fahéjjal.
- Majd hozzáadjuk az olajat és a felvert tojásokat is. Alaposan elkeverjük az egészet.
- Belekeverjük a reszelt répát is.
- A tortaformát, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a répás masszát.
- Betesszük az előmelegített sütőbe. Valamivel több, mint 1 óra a sütési ideje. Tűpróba!
- Ha a kisült a torta, hagyni kell a formában kihűlni, különben széteshet. Csak, ha már kihűlt és megszilárdult, akkor érdemes kivenni a formából.
- Ameddig hűl, addig összekeverjük a krém hozzávalóit.
- Ha kihűlt a tetején egyenletesen el kell oszlatni és akár dió darabkákkal, akár mandulaforgácsokkal díszíthető a teteje (de ha maradt krém az oldalára, ott is).
- Hűtőben érdemes kicsit tartani, hogy a krém is lehűljön, így könnyebb lesz szeletelni.
Készülhet máz nélkül is, akár csak sima porcukor szórással, de félbe is vágható és meg lehet kenni akár sárgabarack-, akár szilvalekvárral. Jó étvágyat hozzá!
Hogy lehet ez ilyen finom??? – Répatorta (Szécsi Szilvi):
http://www.azeletnaposoldala.hu/2010/02/repas-sutemeny.html
Vissza a kategória cikkeihez