Répatorta

A répatorta egy sima kevert sütemény, ami a ebben a receptben a répától szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Sokan ódzkodnak tőle főleg az egyik leglényegesebb hozzávalója, a sárgarépa miatt. Pedig rendkívül finom ízű, melyben a répa nem is érződik. Tényleg érdemes kipróbálni, ráadásul egész évben süthető és a répa sem drága. Bármely alkalomra megállja a helyét, legyen az gyerekzsúr, vagy születésnap, de akárcsak egy vasárnap délutáni kávézás.

Répatorta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl olaj
  • 4 darab tojás
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg dió durvára vágva
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • ha mascarponés a krém: 1 evőkanál lime– vagy citrom frissen facsart leve és héja

Elkészítése:

  1. Először durvára kell darabolni a diót.
  2. Majd meg kell pucolni a répákat, megmosni és sajtreszelőn lereszelni. (Robotgépben is felaprítható).
  3. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a csipet sóval és fahéjjal.
  5. Majd hozzáadjuk az olajat és a felvert tojásokat is. Alaposan elkeverjük az egészet.
  6. Belekeverjük a reszelt répát is.
  7. A tortaformát, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a répás masszát.
  8. Betesszük az előmelegített sütőbe. Valamivel több, mint 1 óra a sütési ideje. Tűpróba!
  9. Ha a kisült a torta, hagyni kell a formában kihűlni, különben széteshet. Csak, ha már kihűlt és megszilárdult, akkor érdemes kivenni a formából.
  10. Ameddig hűl, addig összekeverjük a krém hozzávalóit.
  11. Ha kihűlt a tetején egyenletesen el kell oszlatni és akár dió darabkákkal, akár mandulaforgácsokkal díszíthető a teteje (de ha maradt krém az oldalára, ott is).
  12. Hűtőben érdemes kicsit tartani, hogy a krém is lehűljön, így könnyebb lesz szeletelni.

Készülhet máz nélkül is, akár csak sima porcukor szórással, de félbe is vágható és meg lehet kenni akár sárgabarack-, akár szilvalekvárral. Jó étvágyat hozzá!

Hogy lehet ez ilyen finom??? – Répatorta (Szécsi Szilvi):

http://www.azeletnaposoldala.hu/2010/02/repas-sutemeny.html

Vissza a kategória cikkeihez