Sárgarépa a babáknak

Vajon mikortól adható sárgarépa a babáknak? A sárgarépa egész évben elérhető a boltok polcain és a piacok standjain. Bár a friss újrépánál szinte nincs jobb, egész évben szívesen rágcsáljuk ezt a nagyon egészséges zöldséget. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a sárgarépa jótékony hatása érezhető a szervezet számára is akár nyers, akár főtt állapotában fogyasztjuk.

Ráadásul számos módon felhasználható és a gyerekek körében is nagyon népszerű, egészséges zöldség. Nagy előnye, hogy a sárgarépa torta alapja is ez, ami pedig közkedvelt kicsik és nagyok körében egyaránt.

Mikortól adható sárgarépa a babáknak?

A sárgarépa azon zöldségek közé tartozik, amik már 6 hónapos kor körül adhatók a babáknak. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ez a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a répa mellett a cékla, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Mire érdemes figyelni, ha sárgarépát adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, csak ezután pucoljuk meg.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • A sárgarépa bizony fog, színez és nemcsak a kezünket, de – nagyobb mennyiség, illetve rendszeres fogyasztás mellett – a vizeletet és a székletet is elszínezi. Ne ijedjünk meg tőle, ha ilyet tapasztalunk a pelusban.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a sárgarépa allergiát is okozhat.
  • A nagyobb babák, akik már biztosan fognak és rágnak, nagyobb darabokban is kaphatnak ebből az ízletes, ropogós zöldségből, ami a fogukat ápolja és erősíti is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom