Sárgarépa ásványi anyag tartalma

A sárgarépa ásványi anyag tartalma, akárcsak a vitamin tartalma rendkívül gazdag. Számos – a szervezet számára nélkülözhetetlen – ásványi anyagot, nyomelemet, cukrokat és rostot tartalmaz. A sárgarépa – számos zöldséggel ellentétben, nemcsak nyers, de főtt állapotban is rendkívül egészséges.

A répalé fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, hiszen sokkal több vitaminhoz jut a szervezetünk általa, mint elrágcsálva azt. Azonban érdemes tudni, hogy a nyers répa fogyasztása az ínyre és a fogakra van nagyon jó hatással, mert védi az ínyt és tisztítja a fogakat, mint egy rágható fogkefe.

Sárgarépa ásványi anyag tartalma

A sárgarépa vitamin tartalma igazán rendkívüli, hiszen szinte az összes fontos vitamin megtalálható benne. Kivételesen gazdag az A-vitamin elővitaminjában, B1-, B2 és C-vitaminban. Valamint közvetlenül felhasználható cukrokban – gyümölcscukor és szőlőcukor. Az ásványi anyagok közül többek között kálium, vas, foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, kén, réz, bróm található meg benne, valamint jótékony hatású rostokban bővelkedik.

Tipp: A sárgarépát is érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található. Ez sötétebb színű, és gyűrű alakban öleli körül a belső, szívrésznek nevezett szöveteket.

Sárgarépa hatása

  • A béta-karotin megóvja a szöveteket, hatástalanítja a szabad gyököket.
  • Rendszeres fogyasztása mellett a bőr sokkal szebb árnyalatúvá válik, és kevesebb hámsejt jelenik meg rajta, így a pórusok nem tömődnek el.
  • Nyáron elősegíti és tartósabbá teszi a barnulást.
  • Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a belek tisztulását, így alkalmazható hasmenés, székrekedés esetén is.
  • A répalé fogyasztása is igazán jótékony a szervezetnek és koncentráltabban jut a vitaminhoz általa, mint egy darabot elrágcsálva – bár úgy gyógyír a fogíny számára – ugyanis a bőr számára is felüdülést hoz.
  • Segít az öregedés késleltetésében, de még a pattanások, hegek esetében is alkalmazható.
  • Mindenféle bőrtípus esetén használható például sárgarépa pakolás alkalmazásával is.

Az egész évben beszerezhető sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban is. Sőt egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom