Sárgarépa betegségei

Azt gondolhatnánk, hogy a sárgarépa betegségei nem is léteznek, hiszen a répa gondozása sem igényel különösebb odafigyelést. De, aki így gondolja, az bizony alaposan téved. Ugyan a sárgarépa tényleg nem igényel nagy törődést, de a megfelelő gondozás – öntözés, gyommentesítés – hoz igazán csak megfelelő minőségű termést.

Sárgarépa betegségei

A hagyma kártevői, kórokozói közül a sztemfíliumos betegség, a lisztharmat, az alternáriás levélfoltosság a leggyakoribb betegségek. Már a terület megválasztása is fontos a répa ültetése során, mivel ez a vetésforgó szempontjából jelentős. Sárgarépát csak gabonafélék után érdemes termeszteni – napraforgó után nem – mivel így a szklerotíniás rothadása fellépésének veszélye kisebb.

A sárgarépa azon kertészeti növényfajok közé tartozik, amelyek a termőhely gondos kiválasztása és a vetésforgó betartása esetén kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthetők. A tavaszi vetés előtt érdemes a talajt már ősszel előkészíteni és ha szükséges, a talajlakó kártevő rovarok egyedsűrűségét is mérsékelni, csökkenteni. Valamint nagyon fontos a megfelelő vetőmag vásárlása, ugyanis az is lehet fertőzött.

Gyökérzöldségek betegségei

 • Sztemfíliumos betegség
  Ez az egyik legjelentősebb gombás fertőzés, ami során előfordulhat, hogy a répa egyáltalán nem kel ki. Vagy, ha ki is bújik a földből, a lombja elpusztul, a gyökere fekete foltos lesz, így viszont teljesen alkalmatlan fogyaszthatatlan. Elsősorban fertőzött vetőmag okozza ezt a betegséget és a terjedést is. Valamint – mint minden más növény esetében – az elpusztult és a földben rothadó növényi részek, illetve a nem megfelelő talaj fertőtlenítése szintén képes terjeszteni a gombás fertőzést.
 • Lisztharmat
  A lisztharmat esetében a gyökérzöldség eleinte nagyon szépen fejlődik, azonban egy idő után a lombozaton fehéres ködszerű bevonat jelenik meg. Úgy néz ki, mintha festékszóróval beszórták volna a növényt. Ha ez megjelenik, akkor az így fertőzött növény szára már nem hasznosítható, de sajnos már a gyökerek sem fognak megfelelően növekedni a továbbiakban. Ez a betegség jellemzően a növényi maradványok által terjed.
 • Alternáriás levélfoltosság
  Ennek a betegségnek az okozója a talajba forgatott beteg levél. Sok növény esetében hasznos lehet a talajba forgatott levél, de a gyökérzöldségek pont nem ezek.Ez a betegség rendszerint csak az idősebb növényeket támadja meg, és a leveleken apró, kerek foltokat eredményez, amik az idő előre haladtával sárgásbarnára színeződnek.

Védekezés a betegségek, kártevők ellen

A növények kártevői, kórokozói ellen úgy lehet leghatékonyabban védekezni, ha:

 • már a vetés előtt megfelelően előkészítjük a talajt
 • gondosan megválasztjuk a vetőmagot
 • az állomány rendszeres, gondos átvizsgálásával, általában már a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve
 • ha pedig megjelennek az első tünetek az azonnali szükséges kezeléssel

Az is okozhat csalódást, ha a szétrepedt, szétnyílt répát húzunk fel a földből. Nem látszik rágásnyom, nincsenek járatok és még egészségesnek is tűnik. A répa szétrepedésének az oka a vízhiány, majd a nagy mennyiségű nedvesség. A folyamatos öntözés, valamint a talaj takarása megoldja ezeket a problémákat.

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Novenyvedelem/ch25s02.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom