Sárgarépa chips

Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az alma chips, banánchips, vagy akár a sárgarépa chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak.

Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is.

Mindenképpen megér egy próbát!

Sárgarépa chips recept

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb darab sárgarépa
  • olaj
  • ízlés szerint só, fűszerek

Sárgarépa chipsek elkészítése

  1. Először a répákat meg kell mosni és meghámozni.
  2. Majd nagyon vékonyan fel kell szeletelni. Erre legjobb az uborka gyalu. Érdemes figyelni rá, hogy körülbelül egyforma méretű karikák legyenek. Ez a sütésnél fontos, hogy egyenletesen süljenek.
  3. Sütőpapírral ki kell bélelni egy tepsit és arra kell rendezni őket úgy, hogy ne fedjék egymást.
  4. Az olajjal meg kell locsolni a répa karikákat.  
  5. Majd sütőbe téve 200 fokon kell sütni 10-15 percen keresztül.
  6. Félidőben meg kell forgatni a szeleteket, hogy mindkét oldala megsüljön.
  7. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, mert a túl sok sütéstől nem ropogós, hanem rágós lesz.
  8. Ha elkészült hagyni kell kihűlni és már fogyasztható is.

Serpenyőben is süthető, akkor bő, forró olajba kell tenni a répa karikákat. Így kevésbé lesz egészséges, de így kapjuk a legízletesebb ropogtatnivalókat.

Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert légmentesen záródó dobozban akár egy hétig is eláll. Már ahol eláll, mert olyan finom, hogy mindenki rá fog járni!

Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük. A répa igazán különleges chilivel ízesítve.

Jó étvágyat!

https://femina.hu/egeszseg/zoldsegchipsek/

Címlap kép: Répa chips (forrás: https://suti.blog.cosmopolitan.hu/2013/06/13/repachips-martogatossal)

Vissza a kategória cikkeihez