Sárgarépa felhasználása

A sárgarépa felhasználása igazán sokszínű, mely annak is köszönhető, hogy a sárgarépa nagyon jóízű, kicsik és nagyok is szívesen fogyasztják, valamint a számos nemesítésnek köszönhetően egész évben könnyen elérhető. Ráadásul rendkívül egészséges, hiszen kiváló karotin forrás, amit az emberi szervezet A-vitaminná alakít.

Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin, valamint rendkívül gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban. Ezen kívül található még benne folsav, vas, réz, foszfor és kén is. Ezek együttes hatásának eredményeképp a sárgarépa jótékony hatása a szervezetre vitathatatlan.

Répa vásárlása, tárolása

Már a vásárlásnál érdemes arra figyelni, hogy csak kemény, foltoktól mentes répát válasszunk. A gumis, kissé megtöppedt, puha foltos példányokat sem szerencsés választani, mert azok már valószínűleg túl régóta állnak a polcokon. A sárgarépa korára utalhat a gyökér és a levelek találkozásánál megjelenő feketés szín is. A répa frissességének megállapításához az az igazán ideális, ha a levelek is rajta vannak, mivel azok rögtön elárulják, hogy mennyire friss a hozzájuk kapcsolódó gyökér.

A tárolás legjobb módja, ha konyhai papírtörlőbe bugyolálva tároljuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében a répát. A tároláskor érdemes megválni a levelétől, mivel az csak a gyökértől veszi el a nedvességet, úgy kevésbé hosszan tartható el.

Sárgarépa felhasználása

A sárgarépa konyhai felhasználása rendkívül változatos. A nyers répa fogyasztása kitűnő kiegészítője egy-egy uzsonnának, vacsorának, illetve jó alkotóeleme bármilyen salátának. A sárgarépa sok népszerű gyümölcslé összetevője, mivel íze jól harmonizál más gyümölcsökkel és zöldségekkel, de a répalé önmagában is nagyon egészséges és finom ital. Ezen kívül gazdag alapanyaga krémlevesnek, húslevesnek, raguleveseknek, de a ragunak is elengedhetetlen alkotórésze.

Már a kisbabák hozzátáplálásánál is viszonylag hamar adható, de különféle fűszerekkel ízesítve sült, grillezett húsok, fasírtok mellé is kínálható köretként. Könnyű főzelék is készíthető belőle, de még desszertekben is megállja a helyét. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a répás sütemények, mivel édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kifejezetten jót tesz az úgynevezett kevert, bögrés süteményeknek. Ezekhez ugyanis kevesebb vizet és cukrot kell adni a répa magas víz- és cukor tartalma miatt. Különösen népszerű a répatorta, melyet már számos cukrászdában, kávézóban kínálnak, de házilag elkészíteni sem bonyolult.

A sárgarépa jól harmonizál köménnyel, kakukkfűvel, rozmaringgal, borsikafűvel, bazsalikommal, fahéjjal, gyömbérrel, borssal, de akár curryvel is. A fűszeres sült répa például egy nagyon egészséges alternatívája a hagyományos rizs, krumpli köretnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom