Sárgarépa hatása a hajra

A sárgarépa jótékony hatása közismert, azonban az, hogy a sárgarépa hatása a hajra is rendkívüli, már kevésbé. A répa az egyik legjobb béta-karotin forrás, valamint magas fitonutrein tartalommal rendelkezik, amelyek C-, K-vitamin, élelmirost és kálium források. Ezen túl B6-vitamint, niacint, E-vitamint, mangánt, B1-, és B2-vitamint, valamint foszfort is tartalmaz. Mindezek együttes hatása, a magas C-vitamin és antioxidáns tartalma is segít abban, hogy a bőr, a körmök és a haj egészségét is elősegítse, megtartsa.

Sárgarépa hatása a hajra

Hajra gyakorolt pozitív hatások: A répát emberemlékezet óta használják a haj növekedésének serkentésére és dúsítására. A-vitamin tartalma miatt a következőkben segíti haját: 

Vitamintartalma segíti a haj erősödését, a hajszálak vastagodását, és a haj fényének növelését. Haja egészsége megőrzése érdekében fogyasszon rendszeresen répalevet.

A napi rendszeres répalé fogyasztás elősegíti a haj növekedését, és erősíti a hajszálakat. A benne található C- és E-vitaminok javítják a fejbőr vérkeringését, így segítik a haj gyorsabb növekedését, valamint késleltetik a haj őszülését. A répa vitamintartalma segíti a hajszálak vastagodását, a haj erősödését és a fényének növelését. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak.

Sárgarépa hatása a bőrre

A béta-karotin rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ugyanis a káros szabad gyököket hatástalanítja, ezáltal védi a szervezetet. Az immunrendszer erősségét befolyásolja az is, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, de egy betegség esetén is kevesebb a gyógyulási idő.

Mindezek miatt is érdemes a répalé fogyasztása, ugyanis az jótékonyan hat a bőrre, a hajra, körömre.

  • A répalé fogyasztása tisztíthatja bőrt a fennmaradó rostos lével pedig kezelhetők az aknék, pattanások.
  • A répa C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, ezáltal késleltetve a bőr öregedését.
  • A nyáron fogyasztott répalé természetes napvédőként funkcionál.
  • A száraz bőrt esetén – melyet okozhat káliumhiány – érdemes szintén a répa levét fogyasztani, mely hidratálttá teszi a bőrt.
  • A répafogyasztás ezenkívül egyéb bőr probléma kezelésére is segítséget nyújt, mert ezeket általában mind az A-vitamin hiánya okozza.

Érdemes azonban mértékkel fogasztani a répa levét, mert a túlzott fogyasztásával átmenetileg elsárgíthatja a bőrt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom