Tartalomjegyzék
A sárgarépa hatása igazán rendkívüli a szervezet számára és bár a nyers fogyasztása egészségesebb a főtt sárgarépa is nagyon jótékony. Nagy előnye, hogy egész évben szezonalitástól függetlenül elérhető, és számos étel alapanyaga. Könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe és nemcsak répafőzelék formájában. Hiszen elkészíthető pörköltnek, sültnek, párolva, saláták alapanyagaként, de akár magában is ehető.
Napjainkban igazán népszerű lett a répatorta is, mely számos variációban elkészíthető illatos, fűszeres édesség. A répalé – a különböző zöldség- és gyümölcslevekkel kombinálva – szintén nagyon népszerű felhasználási módja ennek az egészséges zöldségnek. Hiszen a répa tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal. Mindezeknek köszönhetően a sárgarépa jótékony hatása a szervezetre rendkívüli.
Sárgarépa hatása – előnyök
- Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést.
- Rosttartalma a májnak is jót teszt, mivel a méreganyagokat semlegesíti.
- Magas A-vitamin tartalma miatt védi a szem egészségét.
- Erősíti az immunrendszert és véd a megfázás ellen.
- Gazdag E-vitaminban, mely csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.
- C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt segít a káros szabad gyökök megkötésében
- Jótékony a szív- és érrendszeri problémák esetén.
- A koleszterinszint egyensúlyban tartásáért is felel.
- Segít az egészséges bőr megtartásában, ránctalanító, frissítő hatású répa pakolásban.
- Az egészséges haj, köröm és fogíny megőrzésében is nagy segítség.
Sárgarépa hatása – hátrányok
A vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal teli sárgarépa tagadhatatlanul jó az egészségnek, édes ízét pedig azok is szeretik, akik egyébként nincsenek oda a zöldségekért. Azonban a túl sok sárgarépa fogyasztásának hátrányai is lehetnek:
- Amennyiben túl sok béta-karotin kerül a szervezetbe, ami elszínezheti a bőrt. Ennek az az oka, hogy a karotin – zsíroldékony elővitamin lévén – elraktározódik a szervezetben, összegyűlhet a bőr külső rétegeiben, és sárgás vagy narancsos árnyalatot adhat a bőrnek. Ennek az állapotnak az eléréséig azonban rendszeresen, hónapokig kell sárgarépát fogyasztani, vagy béta-karotin étrend-kiegészítőt szedni. A karotenémia nevű jelenség azonban visszafordítható és ártalmatlan elváltozás.
- Sokak számára a nyers répa emésztése okozhat problémát. Nekik a főtt, vagy sült répa fogyasztása ajánlott, mely szintén jótékony a szervezet számára.
- Mivel ez a növény hajlamos elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, napi 5 adagnál több fogyasztása nem ajánlott.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Vissza a kategória cikkeihez