Sárgarépa lekvár

Az nem kérdés, hogy van szilvalekvár, sárgabaracklekvár, de hogy sárgarépa lekvár is létezik? Pedig, igen zöldségekből is készíthető lekvár, akárcsak pálinka. Ugyanis létezik répa pálinka, paradicsom pálinka, de még cékla pálinka is.

Sárgarépa lekvár hozzávalók:

  • 2 kg sárgarépa
  • 60 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • befőttes üvegek tetővel (kb. 6 db 3 dl-s)

Sárgarépa lekvár elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A sárgarépákat meg kell mosni és meg pucolni (ha nagyon zsenge, friss, elég egy körömkefével megtisztítani).
  2. Fel kell darabolni és kevés vízben puhára főzni.
  3. Amíg fő a narancsot és a citromot ki kell facsarni. A héjukból is lehet reszelni hozzá.
  4. Amikor megfőtt a répa le kell turmixoljuk, és hozzáadni a cukrot, vaníliás cukrot, a narancs- és citromlevet és a fűszereket, majd vissza kell tenni a tűzre.
  5. Addig kell még a továbbiakban főzni, amíg be nem sűrűsödik (kb.15 perc). Ha nem érné el a kívánt állagot, dzsemfix vagy pektin hozzáadásával sűríthető.
  6. Az előzőleg alaposan átmosott, fertőtlenített üvegekbe töltjük a kész lekvárt.
  7. Lezárás után kb. 10 percig fejjel lefelé kell tartani, így a tartósítást is megoldjuk.
  8. Ezt követően száraz dunsztba kell tenni addig, amíg teljesen ki nem hűl, majd mehet a kamra polcaira.

Egészen rendkívüli ízvilágú, ízletes nagyon finom lekvár, melyet rakhatunk palacsintába, farsangi fánkra, répás süteménybe, de bármely egyéb süteményben remekül megállja a helyét. A pirítós kenyérrel is jól harmonizál, feldobhatja az álmos reggeleket is. Egész évben – akár télen is könnyedén – elkészíthető, így csinos töltve, szépen feldíszítve akár a családtagokat is meglephetjük vele karácsonyra, vagy csak úgy. Biztosan nagy sikere lesz és azonnal kérni fogják a receptjét is.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom