Tartalomjegyzék
A sárgarépa leves készülhet tejszínnel vagy tejföllel is, az előbbivel édesebb, az utóbbival kicsit savanykásabb lesz. Igazán finom, zamatos zöldségleves, mely kevés kalóriát tartalmaz, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető (bár akkor érdemes kihagyni belőle a tejszínt). Annál is inkább beilleszthető diétába, mert felgyorsítja az anyagcserét. Aki egyébként is szereti a zöldséglevesek zamatos ízét, az nem fog csalódni!
Sárgarépa leves – tejszínnel
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 5 dl víz
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldségleves kocka (vagy zöldséglé, akkor a vizet zöldséglével helyettesítsük)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál szerecsendió
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Sárgarépás leves elkészítése lépésről-lépésre:
- A zöldségeket meg kell pucolni.
- A répát fel kell karikázni, a hagymát apróra vágni, a fokhagymát összezúzni.
- Az olívaolajon (vagy bármilyen olajon) meg kell párolni az apróra vágott vöröshagymát majd, ha már kezd üveges lenni, hozzá kell adni a zúzott fokhagymát is.
- Ezzel együtt össze kell keverni és hozzáadható a felkarikázott répa is.
- Néhány percig együtt kell pirítani őket, majd fel kell önteni a vízzel (vagy a zöldséglével).
- Ha vizet használunk, akkor most kell bele a zöldségleves kocka összemorzsolva, majd a fűszerek.
- Puhára kell főzni a répát majd, ha kész, kicsit hűteni rajta.
- Az egészet össze kell turmixolni és vissza kell tenni a tűzre.
- Hozzá kell önteni a tejszínt és azzal még felfőzni.
Ízlés szerint még kerülhet bele reszelt gyömbér vagy chili paprika is az összerottyantás előtt, majd összevágott petrezselyemzöld és/vagy metélőhagyma is. Önmagában, vagy össze kockázott, pirítóskenyér darabokkal is tálalható.
https://gasztroabc.hu/recept/3445_zoldsegleves/
Vissza a kategória cikkeihez