Sárgarépa nyersen vagy főzve

Vajon a sárgarépa nyersen vagy főzve egészségesebb? Vagy a zöldségek fogyasztása általában nyers, vagy főtt állapotban egészségesebb-e? Ez örök vita tárgya a zöldségrajongók körében. Az emberek többségének természetes, hogy a nyers ételek egészségesebbek, hiszen például a paradicsom C-vitamin tartalma 10%-kal csökken mindössze két perc főzés után. Emiatt is gondolják sokan, hogy a nyers zöldség egyértelműen egészségesebb, de ez nem minden esetben van így.

Sárgarépa nyersen vagy főzve

Ugyanis vannak olyan zöldségek, amelyek egészségre gyakorolt jótékony hatására igen hasznos, ha előtte megfőzzük. Ezek közé tartozik a sárgarépa, a spárga és még a paradicsom is, mert a főzés megkönnyíti, hogy a bennük lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek szervezetünkbe. Különösen igaz ez a sárgarépában lévő béta-karotinra, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. A vastag sejtfalak miatt a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-a hasznosul, főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a karotin hozzáférhetővé válik.

Sárgarépa vitamin tartalma

A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja, amelynek jelentős szerepe van a látás és a nyálkahártyák egészségének megőrzésében. A sárgarépa jótékony hatása közismert, többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, de megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket is, illetve a rákos megbetegedések megelőzésében is hatalmas szerepe van.

A vitaminok közül B1-, B2-, B6-, valamint C-vitamintartalma jelentős, az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és vas található benne. Nem csak belülről, kívülről is ápol: rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket. 

Most akkor nyersen, vagy főve?


Akár nyersen vagy főzve fogyasztjuk el a zöldséget, gyümölcsöt érdemes az alábbiakra tekintettel lenni:

  • ha lehetőségünk van rá, helyi termékeket vásároljunk, mert bizonyos vitaminok elvesznek a szállítás és a tárolás során.
  • a legtöbb zöldséget kamrában érdemes tárolni, nem hűtőben, mert az tovább optimalizálja az érési folyamatot.
  • a gyümölcsöt és a zöldséget érdemes mindig csak a felhasználás előtt előkészíteni.
  • növeljük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását egy kevés hidegen sajtolt olajjal.
  • érdemes mindig az adott szezonnak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, szezonon kívül figyelembe vehetjük a fagyasztott termékeket is. Ezeket ugyanis gyorsan fagyasztják le, így benne maradnak az értékes tápanyagok.

Egy biztos, érdemes az egészséges egyensúlyt tartani: vagyis élvezni a friss, ropogós nyers zöldségeket C-vitamin tartalmuk miatt, és megpárolni, főzni őket antioxidáns hatásukért.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom