Sárgarépa pálinka

Tényleg létezik sárgarépa pálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy zöldségpáraltról van szó. Mi is ez tulajdonképpen és hogyan jutott eszébe bárkinek is répából, céklából, zellerből vagy egyéb zöldségfélékből pálinkát főzni? Ehhez talán a paradicsom pálinka történetéig vissza kell mennünk.

Történt ugyanis, hogy az 1940-es évek végén az ország egyes részeiben olyan nagy mennyiségű paradicsomot termesztettek, hogy az eladhatatlanná és feldolgozhatatlanná vált. Így merült fel a gondolat, hogy lehet-e vajon szeszt főzni a paradicsomból. A gondolatot tett követte, így elkezdték a gyors kísérletezést. Mely olyan jól sikerült, hogy egy mázsa jól beérett paradicsomból több mint három liter ötvenszázalékos, kellemes ízű pálinkát sikerült előállítani, így nem veszett kárba a termés. A paradicsom pálinkát azóta is főzik számos egyéb zöldségfélével együtt.

Sárgarépa pálinka jellemzői

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk.

Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A sárgarépa párlatában a fiatal sárgarépa harsogó frissessége jelenik meg mind ízben, mind pedig illatban. Önmagában is kiválóan fogyasztható, de saláták, levesek mellett koktélokba is remek. Ha lehetőségünk adódik rá, hogy kipróbáljuk, ne hagyjuk ki! 

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Címlap kép: Répapálinka (forrás: https://foodandwine.hu/2012/05/30/brill-palinkahaz-%E2%80%93-sparga-sutotok-sargarepa-zeller)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom