A sárgarépa szezon szinte egész évben tart, hiszen folyamatosan hozzájutunk a boltok polcain és a piacok standjain az egészséges, ropogós narancssárga zöldséghez. Számos vitamin – és ásványi anyag tartalma miatt a sárgarépa jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle – akár nyersen, akár sülve, párolva – mert minden feldolgozásában nagyon egészséges. A sárgarépa a babáknak is viszonylag korán adható, hiszen azon zöldségek egyike, melyet nagyon hamar fel tud dolgozni a picike gyomor is. Ráadásul édes íze miatt a gyerekek nagy kedvence is, a fogukat tisztító, erősítő zöldség.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Sárgarépa szezon
Az új csomós sárgarépa májustól elérhető a piacokon, boltokban, de aztán is egész évben hozzájuthatunk. Ahhoz, hogy egész évben elérhető legyen a ropogós zöldség szükséges annak tárolása. A cél, hogy a szedéstől a fogyasztásig, felhasználásig megőrizzék annak frissességét.
A gyökérzöldségeket tárolhatjuk:
- konyhában – kisebb mennyiség és gyors felhasználás esetén
- hűtőszekrényben – az alsó polcon tartva sokáig eláll romlás nélkül
- kamrában, pincében hűvös helyen – hosszabb ideig is eltárolható, akár nagyobb mennyiség is
- föld alatt elvermelve – homok közé rakva az egészséges, ép zöldségeket hónapokig eltartható
A legrövidebb tárolási idő is 2-3 nap, de tárolás folyamán a termés minősége mindenképpen romlik, esetenként – ha hibás, sérült a gyökérzöldség – rohamosan. Megfelelő tárolási körülményekkel a minőségromlást tudjuk késleltetni.
https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis
Vissza a kategória cikkeihez