Sárgarépa vitamin

A sárgarépa vitamin tartalomban nagyon gazdag, szinte az összes vitamin megtalálható benne. Ezen kívül az ásványi anyag tartalma is igen jelentős. Ezek együttes hatása miatt a sárgarépa hatása a szervezetre, igazán jótékony. Mindennapi fogyasztása – legyen az akár nyers, akár főtt, vagy sült állapotában – egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással is bír. Tudták ezt már őseink is, hiszen a répát – mely a vad répa nemesített változata és eredetileg Közép-Ázsiából származik, de kontinensünkön is megtalálható volt – már ők is ismerték és használták.

Eleinte csak fehér, sárga és lila változatát ismerték, majd holland kertészek kísérletezték ki a narancs színűt. Azóta is sokféle nemesítésen esett át. Ennek köszönhető, hogy számos formában létezik az egészen hosszúkástól a gömbölyűn át a bébiig. Az érési időszakot is sikerült meghosszabbítani, így a korai-, közép- és kései érésű fajtáknak köszönhetően a sárgarépa napjainkra egész évben elérhető egészséges alap zöldségünkké vált. 

Sárgarépa vitamin tartalma

A sárgarépa szinte minden vitamint tartalmaz, amelyekre szüksége van szervezetünknek. Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminok. De magas béta-karotin tartalmáról ismert leginkább, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez leginkább az egészséges szemek, a látás problémák megelőzésében játszik fő szerepet, valamint megakadályozza a szürkületi vakság kialakulását.

Azonban a béta-karotinnak nyers állapotban csak nagyjából a negyede hasznosul. Ezért a főtt répa vagy akár a sütőben sült répa fogyasztásakor – mivel a hőkezelés hatására megnyílnak a vastag sejtfalak – a hasznos anyagok nagyobb része válik hozzáférhetővé a szervezet számára. A zöldségek között a legtöbb kalciumot a répa tartalmazza. Ezen kívül számos ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül is kiemelkedő a foszfor, a kálium, a nátrium, vas, magnézium. 

Sárgarépa vitaminjainak hatása a bőrre 

A répában található vitaminok az egészséges bőr megtartásában is nagy szerepet játszanak. Hiszen a répában található nagy mennyiségű C-vitamin elősegíti a szervezetünkben a kollagéntermelést, amely javítja a bőr rugalmasságát, és késlelteti a bőr öregedését.

Az A-vitamin-tartalma miatt pedig küzdhetünk a ráncok és a pigmentfoltok kialakulása és terjedése ellen. Rendszeres fogyasztásával elősegítjük a bőr víztartalmának megőrzését, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt a napégés ellen.

Tipp: A sárgarépát is, – mint a legtöbb zöldséget – érdemes vékonyan hámozni, vagy zsenge, friss állapotában csak kefével tisztítani, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony héj alatt található. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom