Sárgarépa

A sárgarépa az ernyős virágzatúak közé tartozó növény. A vadon előforduló változatai Európában és Délnyugat Ázsiában őshonosak. Valószínűleg az első század óta ismerik és termesztik. A réteken, műveletlen területeken a tengertől a hegyvidékekig elterjedt vad sárgarépából nemesítették.  Egész Európában elterjedt és egyik legkedveltebb zöldségnövényünk. Fogyasztható a gyökere, a zsenge levelei és a magja is.

Számos konyhakerti variációját nemesítették abból a célból, hogy megváltoztassák a növény étkezési célra használt részének – a gyökérnek – a kiterjedését, formáját és színét. Másik tulajdonsága, amibe beavatkoztak, az érési idő. Ez alapján megkülönböztethető korai, közép és kései változat is. Így mára a sárgarépa már egész évben elérhető és ez már önmagában értékes konyhakerti növénnyé teszi.

Sárgarépa egészségre gyakorolt hatása

Értékei azonban jóval túlmutatnak azon, hogy könnyen és folyamatosan hozzáférhető. Hiszen fontos vitaminforrás, legfőképpen karotinban – a szervezet ebből állítja elő az A-vitamint – és B-vitaminokban (főleg B1, B2) és C-vitaminban gazdag. Tartalmaz közvetlenül felhasználható cukrokat – gyümölcscukor és szőlőcukor – ennek ellenére a répa kalória tartalma nem magas. Számos ásványi anyag is megtalálható benne, úgy mint: kálium, vas, foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, kén, réz, bróm, arzén. Valamint a rost tartalma is jelentős.

Magjai többek között lecitint és illóolajat is tartalmaznak. A bél- és a májműködést szabályozza, a tej- és vízkiválasztást fokozza, tisztító és szélhajtó hatása is van. A gyökér fogyasztása mindenkinek ajánlott, hiszen a sárgarépa jótékony hatása rendkívüli a szervezet számára. Különösen, ha sok vitaminra van szüksége a szervezetnek, vagy hasmenés, székrekedés esetén. A köszvényes és artritiszes betegeknek pedig elsősorban a répalé fogyasztása ajánlott. Továbbá a sárgarépapépből készített pakolás elsősorban a bőr leégésekor enyhíti a tüneteket. De jól alkalmazható a bőrhibák eltüntetésére is.

Sárgarépa jellemzői

  • Ez a kétéves növény az első évben csak a gyökerét fejleszti ki, míg a második évben nevel magszárat, hoz virágot és érlel magokat.
  • Meglehetősen nagy, narancssárga színű, húsos főgyökeréért termesztjük.
  • Szára egyenes és 30-50 cm magasra nő, néhány levelet hoz.
  • Ernyős virágzatának kicsi, fehér virágai nyáron nyílnak.
  • A virágzat közepén bíborszínű képlet látható, mely a miniatúrafestők egyik nélkülözhetetlen színanyagát tartalmazza.
  • Ám a sötét folt voltaképpen rovarcsalogató a megporzás érdekében.

Sárgarépák felhasználása

A főzésben zöldségként és fűszerként egyaránt az egyik legfontosabb alapanyag. A nyers répa és a főtt répa fogyasztása is jótékony hatású. Számos étel alapanyagául szolgál, mint például a répafőzelék, vagy a fűszerezésnek köszönhetően különleges ízvilágú sárgarépa leves.

A sült répa különböző fűszerezésű variációi is alternatívát jelentenek a krumpli és rizs köret mellett, mely igazán egészséges, könnyed étel, akár önmagában mártogatóssal fogyasztva is. Napjainkban azonban a répatorta és számos répás sütemény is egyre népszerűbbé válik nemcsak házilag elkészítve, hanem cukrászdák, kávézók kínálatában is.

Sárgarépa termesztése magról kiskertben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom