Sárgarépás muffin

A sárgarépás muffin egy egyszerű répás kevert sütemény, mely igazán különleges, ízletes és rendkívül finom vendégváró sütemény. Külön előnye, hogy a fő hozzávalója – a sárgarépa – egész évben elérhető, így bármikor süthető, amikor csak eszünkbe jut. Ráadásul igazán nem drága ami, ha az epres, áfonyás, vagy egyéb süteményeket nézzük, kifejezetten előny is.

Sárgarépás muffin recept

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 25 dkg finomliszt (készülhet fele-fele arányban rozsliszt és finomliszt keverékéből)
  • 18 dkg meghámozott, lereszelt sárgarépa (a sajtreszelő nagylyukú részén lereszelve)
  • 15 dkg kristálycukor, vagy nádcukor, vagy barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db egész tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 10 dkg durvára aprított dió
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kezeletlen, vagy bio citrom reszelt héja
  • 1 nagy csipet só

Sárgarépás muffinok elkészítése

  1. Először a száraz hozzávalókat kell összekeverni egy tálban: a lisztet (vagy liszteket) a sütőporral, szódabikarbónával, a fűszerekkel, a vaníliás cukorral, a dió darabokkal és a csipet sóval.
  2. Majd a nedves összetevőket is össze kell keverni egy tálban: a tojásokat a cukorral, aztán az olajjal, végül a tejjel kell alaposan összekeverni. Ehhez kell tenni még a citrom reszelt héját és a lereszelt sárgarépát is.
  3. Ezután a nedves hozzávalókhoz egyenletesen adagolva kell a száraz hozzávalókat önteni folyamatos keverés mellett. Mivel viszonylag híg massza lesz, érdemes fakanállal dolgozni.
  4. A muffin formákat szükség szerint vajazni, lisztezni kell, ezt követően lehet a masszát a formákba kanalazni. Csak a forma ¾ részéig kell tölteni, mert sütés közben megnő.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben kell sütni. Kb. 30-35 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a szép aranybarna, a széle pedig kicsit sötétebb. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.

Bármely alkalomra elkészíthető, de csak úgy egy délutáni kávé, vagy ízletes tea mellé is kiváló, illatos finomság. Ráadásul ez a finom édesség légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad.

http://webcukraszda.hu/muffin-alaprecept-es-izesitettek/

Vissza a kategória cikkeihez