Sárgarépás sütemény

A sárgarépás sütemény receptek az utóbbi időben igen nagy népszerűségnek örvendnek. Igaz sokan még mindig tartanak a fő összetevőjétől – a sárgarépa ízétől, mely sokak szerint nem kifejezetten sütemény hozzávaló. Pedig érdemes kipróbálni, nem okoz csalódást! Igazán finom, fűszeres ízhatású, melyben egyáltalán nem dominál a répa.

Nagy előnye, hogy egész évben – szezon nélkül süthető és számos egyéb gyümölccsel – almával, körtével, dió, mogyoró darabokkal gazdagítható. Igazán egyedi süteményeket varázsolhatunk belőle, melynek csak a fantáziánk szabhat határt.

Sárgarépás sütemény recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 db sárgarépa
  • 1 db alma
  • 15 dkg finomliszt (lehet tönköly, vagy teljes kiőrlésűvel fele -fele arányban keverni a finomliszttel)
  • 5 dkg cukor (nyírfacukor vagy nádcukor is lehet)
  • 1 deciliter olaj
  • 2 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • fél citrom facsart leve
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Sárgarépás sütemények elkészítése:

  1. Először meg kell pucolni a répákat, megmosni és sajtreszelőn lereszelni. (Robotgépben is felaprítható).
  2. Majd az almákat is le kell reszelni.
  3. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a csipet sóval a fahéjjal, valamint a cukorral.
  5. Majd hozzáadjuk az olajat és a felvert tojásokat is és a citromlét is.
  6. Összekeverjük az egészet és hozzáadjuk a reszelt répát és az almát is.
  7. Alaposan elkeverjük az egészet, hogy egynemű masszát kapjunk.
  8. Az alkalomnak megfelelő sütőformát, ha szükséges, ki kell vajazni-lisztezni és bele kell önteni a répás-almás keveréket.
  9. Betesszük az előmelegített sütőbe és 35-40 percig sütjük. Ez sütőfüggő is, így mindenképpen érdemes tűpróbát csinálni, hogy mindenhol átsüljön.
  10. Ha megsült, hagyni kell a formában kihűlni, különben széteshet. Csak, ha már kihűlt és megszilárdult, akkor érdemes kivenni a formából.
  11. Ameddig hűl, addig akár krémet is készíthetünk a tetejére.

Attól függően, hogy milyen formában sütjük és hogyan díszítjük, bármely alkalomra kiváló, legyen az vendégvárás, gyerekzsúr, vagy éppen születésnap. Tortaformába, de akár muffin formában is süthető. Ilyenkor viszont a sütés ideje változhat!

Készülhet mázzal, vagy anélkül, de akár félbe is vágható és meg lehet kenni akár sárgabarack-, akár szilvalekvárral.

http://www.azeletnaposoldala.hu/2010/02/repas-sutemeny.html

Vissza a kategória cikkeihez