Tartalomjegyzék
Fogyókúrába is remekül beilleszthető a sült répa, de ha csak a szokásos rizs, krumpli, tészta köret triumvirátusát szeretnénk megújítani arra is remek lehetőség. Fűszerekkel megbolondítva különösen ízletes, ráadásul a sárgarépa igazán különleges karamellizálódott lesz a sütőben sütéstől, így az íze még édesebb lesz. Kiváló akár önmagában is mártogatóssal, de húsok mellé köretnek is. Saláták mellé is bátran kínálható.
Sült répa recept
A sült répának számos receptje lézetik, akárcsak a kovászos uborkának, hiszen ahány ház annyi szokás. Ez egy alap recept, mely azonban számos variációban változtatható, egyéb fűszerekkel is helyettesíthető.
Hozzávalók:
- 75 dgk megtisztított sárgarépa
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk méz (elhagyható, mert egyébként is édes lesz a répa)
- 1 kk só
- 1 kk ételízesítő
- fél mk kurkuma
- fél mk szerecsendió
Sült répák elkészítése
- Először a répákat meg kell mosni, megpucolni, majd körülbelül egy-két centi vastag csíkokra vágni.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kell őket rendezni szorosan egymás mellé.
- Majd egy keverőtálban össze kell keverni az olívaolajat sóval, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, majd meg kell locsolni vele a répákat úgy, hogy mindenhová jusson a fűszeres (mézes) olajból.
- Alufóliával le kell takarni a répákat.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kell sütni kb. 35-40 percig.
- Majd le kell venni róla a fóliát – itt érdemes meg is forgatni őket – és további 15 percig kell még sütni, pirítani.
Akár egyéb fűszerekkel – borssal, oregánóval, bazsalikommal – is megszórható, sőt reszelt parmezán sajtot is süthetünk rá. Igazán különleges ízhatás érhető el általa. De számos egyéb módon variálható. Érdemes a cékla sült variációjával is megpróbálkozni, hasonló módszerek mellett – akár répával együtt is, az is nagyon finom, egészséges köret, vagy akár csak nasi önmagában.
Fűszeres, sült répa:
https://femina.hu/recept/sutoben-sult-zoldsegek/
Vissza a kategória cikkeihez