Sült répa

Fogyókúrába remekül beilleszthető a sült répa, de ha csak a szokásos rizs, krumpli, tészta köret triumvirátusát szeretnénk megújítani arra is remek lehetőség. Fűszerekkel megbolondítva különösen ízletes, ráadásul a sárgarépa igazán különleges karamellizálódott lesz a sütőben sütéstől, így az íze még édesebb lesz. Kiváló akár önmagában is mártogatóssal, de húsok mellé köretnek is. Saláták mellé is bátran kínálható.

Sült répa recept

A sült répának számos receptje lézetik, akárcsak a kovászos uborkának, hiszen ahány ház annyi szokás. Ez egy alap recept, mely azonban számos variációban változtatható, egyéb fűszerekkel is helyettesíthető.

Hozzávalók:

  • 75 dgk megtisztított sárgarépa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kk méz (elhagyható, mert egyébként is édes lesz a répa)
  • 1 kk só
  • 1 kk ételízesítő
  • fél mk kurkuma
  • fél mk szerecsendió

Sült répák elkészítése

  1. Először a répákat meg kell mosni, megpucolni, majd körülbelül egy-két centi vastag csíkokra vágni.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe kell őket rendezni szorosan egymás mellé.
  3. Majd egy keverőtálban össze kell keverni az olívaolajat sóval, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, majd meg kell locsolni vele a répákat úgy, hogy mindenhová jusson a fűszeres (mézes) olajból.
  4. Alufóliával le kell takarni a répákat.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kell sütni kb. 35-40 percig.
  6. Majd le kell venni róla a fóliát – itt érdemes meg is forgatni őket – és további 15 percig kell még sütni, pirítani.

Akár egyéb fűszerekkel – borssal, oregánóval, bazsalikommal is megszórható, sőt reszelt parmezán sajtot is süthetünk rá. Igazán különleges ízhatás érhető el általa. De számos egyéb módon variálható. Érdemes a cékla sült variációjával is megpróbálkozni, hasonló módszerek mellett – akár répával együtt is, az is nagyon finom, egészséges köret, vagy akár csak nasi önmagában.

https://femina.hu/recept/sutoben-sult-zoldsegek/

Vissza a kategória cikkeihez